Mikä siinä oikein maksaa?

Käytännön lions-toiminta on palvelutyötä ja varainhankintaa. Tämä toiminta vaatii siis aikaa ja rahaa. Pääsääntöisesti aikaansa antavat lionit itse ja tarvittavat varat kerätään yleisöltä. Toki aika usein iso osa erilaisten keräystenkin tuotoista on peräisin lionien lompakoista.

Silloin kun lionit järjestävät omia tilaisuuksiaan ja käyttävät rahaa niihin, ei ulkopuolisia rahan lähteitä juuri ole, vaan sitä omaa lompakkoa joutuu raottamaan. Välillä tämä vähän kivistää, mutta mehän tiedämme, että ”harrastukset maksavat”.

Suomen Lions-liiton vuosikokouksissa on käyty välillä vilkasta keskustelua siitä, millainen tapahtuma vuosikokouksen tulisi olla ja mitä siihen osallistuminen saisi maksaa. Vähän kärjistäen jotkut ovat olleet sitä mieltä, että puitteiden pitää olla juhlavat, kokoustekniikan moitteetonta, kuljetusten jouhevia, ohjelman korkeatasoista ja runsaiden tarjoilujen herkullisia – mutta mikään ei saisi maksaa juuri mitään. Nykypäivänä tämä yhtälö taitaa olla mahdoton.

Joidenkin mielestä itse kokoukseen osallistumisen tulisi olla täysin ilmaista. Ymmärrän tätä toivetta. Silloin järjestäjän tulisi kuitenkin kerätä illalliskorteista ja muusta myynnistä niin hyvät katteet, että niillä rahoilla hoituisivat kaikkien osallistujien kokouskulut. Tässä on vaaran paikka. Siinä saattavat ruokailujen hinnat nousta sen verran korkeiksi, että illalliselle riittää kohta aika pieni kabinetti.

Suomen Lions-liiton budjetti vuodelle 2017-2018 on laadittu 23.000 jäsenen mukaan. Tällä jäsenmäärällä vuosikokouksen järjestäjän liitolta saama avustus olisi 32.200 euroa. Kyllähän tuolla summalla maksaa tilavuokran. Tai kokoustekniikan. Tai kalustevuokrat kuljetuksineen. Valitettavasti tuo summa on kulunut moneen kertaan pelkkiin kokouspaikan teknisiin järjestelyihin, ennen kuin yhtään opastetta on saatu tien varteen, esiintyjää lavalle, kukkaa somisteeksi tai pullakahveja tarjolle.

Varsinkin vuosikokousten tekniikka on viime vuosina kehittynyt kovasti: tarjolla on suuria screenejä, parempaa äänentoistoa, kännykkä-äänestystä ja paljon muuta. Samalla myös kokoustekniikan kustannukset ovat nousseet. Tämän huomasivat varmasti myös kokousjärjestäjät Vuokatissa, Turussa ja Joensuussa.

Vielä Oulussa lauantain kokoukseen osallistuminen kokouskahveineen maksaa 30 euroa. Voin vakuuttaa, että tuokin raha tulee tarpeeseen. Minua vähän huolettaa tulevien järjestäjien puolesta, kun tätä summaa ei vuodesta 2019 alkaen saa periä. Jostain on silloin tingittävä tai johonkin on hintaa laitettava lisää.

Päätimme pitää Oulun vuosikokouksen keskeisten kokouspassien hinnat Joensuun tasolla, vaikka korotuspaineita olikin. Vuosikokousjärjestäjä tasapainoilee aina hinnoittelussaan: kulut täytyy kattaa, mutta hintojen ei pitäisi karkottaa ketään ja osallistujien täytyy saada rahalleen vastinetta. Tuota vastinetta meillä on tarkoitus Oulussa tarjota.

Toivotamme suomalaiset lionit lämpimästi tervetulleiksi Ouluun kesäkuussa 2018!

Kari Salmela

Vuosikokouksen 2018 taloustoimikunnan puheenjohtaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s